Jaká je tvrdost vody ve rtyňském vodovodu?
Vloženo: 15. 1. 2025
Tvrdost vody ve Rtyni v Podkrkonoší se dá řadit do kategorie středně tvrdá až tvrdá, jedná se o podzemní vodu, která je bohatá na minerály včetně vápníku a hořčíku.
Pod pojmem tvrdost vody obecně rozumíme koncentraci všech rozpuštěných vícemocných kationtů kovů alkalických zemin, v podstatě se jedná o sumu vápníku a hořčíku. Základní jednotkou tvrdosti vody je mmol/l (milimoly v litru).
Přepočty tvrdosti vody
Základní jednotkou tvrdosti vody je mmol/l (milimoly v litru). Různí výrobci spotřebičů vody mohou využívat i několik dalších jednotek, od kterých se dnes již ale upouští: německé a francouzské stupně. Převody mezi jednotkami uvádí následující tabulka:
1 mmol/l = 5,6o dH |
1o dH = 0,18 mmol/l |
1 mmol/l = 10o dF |
1o F = 0,1 mmol/l |
1o dH = 1,7o F |
1o F = 0,56o dH |
1o dH = německý stupeň, 1o F = francouzský stupeň.
Meze tvrdosti vody
Pitná voda |
mmol/l |
odH |
oF |
velmi tvrdá |
> 3,76 |
> 21,01 |
> 37,51 |
tvrdá |
2,51 - 3,75 |
14,01 - 21 |
25,01 - 37,5 |
středně tvrdá |
1,26 - 2,5 |
7,01 - 14 |
12,51 - 25 |
měkká |
0,7 - 1,25 |
3,9 - 7 |
7 - 12,5 |
velmi měkká |
< 0,5 |
< 2,8 |
< 5 |
Optimální tvrdost vody ze zdravotního hlediska
Pro tvrdost vody legislativa neuvádí závazný limit, pouze doporučenou hodnotu 2,0-3,5 mmol/l. Znamená to že překročení těchto hodnot nezpůsobuje žádné riziko pro zákazníka. Ze zdravotního hlediska dáváme přednost spíše vodě tvrdší. Vápník, který tvoří hlavní složku tvrdosti, nemá v žádném případě negativní vliv na naše zdraví. Naopak, pro zdravý růst nebo k ochraně před odvápněním, se doporučuje pít vodu s obsahem minerálních solí, jako jsou vápník nebo hořčík. Voda z vodovodu je tedy nejjednodušším každodenním zdrojem vápníku pro náš organismus. Neexistuje žádný určitý důkaz, že by zvýšená tvrdost u pitné vody byla příčinou nepříznivých zdravotních účinků na člověka.
Vlastnosti tvrdší vody
Vyšší tvrdost může zhoršovat senzorické vlastnosti pitné vody např. tvorba povlaku na hladině kávy nebo čaje. Jednoduchým návodem, jak předejít tvorbě nežádoucího povlaku na hladině čaje u tvrdé vody, je mírné okyselení vody – buď několika kapkami citrónu nebo chuťově neutrální kyselinou askorbovou (vitamin C) či kyselinou citrónovou (1 špetka na 1 litr vody), které lze běžně zakoupit v lékárně.