Ikona OTAZNIK

Jaká je tvrdost vody ve rtyňském vodovodu?

Vloženo: 15. 1. 2025

Tvrdost vody ve Rtyni v Podkrkonoší se dá řadit do kategorie středně tvrdá až tvrdá, jedná se o podzemní vodu, která je bohatá na minerály včetně vápníku a hořčíku.

 

Pod pojmem tvrdost vody obecně rozumíme koncentraci všech rozpuštěných vícemocných kationtů kovů alkalických zemin, v podstatě se jedná o sumu vápníku a hořčíku. Základní jednotkou tvrdosti vody je mmol/l (milimoly v litru).

 

Přepočty tvrdosti vody

Základní jednotkou tvrdosti vody je mmol/l (milimoly v litru). Různí výrobci spotřebičů vody mohou využívat i několik dalších jednotek, od kterých se dnes již ale upouští: německé a francouzské stupně. Převody mezi jednotkami uvádí následující tabulka:

1 mmol/l = 5,6o dH

1o dH = 0,18 mmol/l

1 mmol/l = 10o dF

1o F = 0,1 mmol/l

1o dH = 1,7o F

1o F = 0,56o dH

 

1o dH = německý stupeň, 1o F = francouzský stupeň.

 

Meze tvrdosti vody

Pitná voda

mmol/l

odH

oF

velmi tvrdá

> 3,76

> 21,01

> 37,51

tvrdá

2,51 - 3,75

14,01 - 21

25,01 - 37,5

středně tvrdá

1,26 - 2,5

7,01 - 14

12,51 - 25

měkká

0,7 - 1,25

3,9 - 7

7 - 12,5

velmi měkká

< 0,5

< 2,8

< 5

 

Optimální tvrdost vody ze zdravotního hlediska

Pro tvrdost vody legislativa neuvádí závazný limit, pouze doporučenou hodnotu 2,0-3,5 mmol/l. Znamená to že překročení těchto hodnot nezpůsobuje žádné riziko pro zákazníka. Ze zdravotního hlediska dáváme přednost spíše vodě tvrdší. Vápník, který tvoří hlavní složku tvrdosti, nemá v žádném případě negativní vliv na naše zdraví. Naopak, pro zdravý růst nebo k ochraně před odvápněním, se doporučuje pít vodu s obsahem minerálních solí, jako jsou vápník nebo hořčík. Voda z vodovodu je tedy nejjednodušším každodenním zdrojem vápníku pro náš organismus. Neexistuje žádný určitý důkaz, že by zvýšená tvrdost u pitné vody byla příčinou nepříznivých zdravotních účinků na člověka.

 

Vlastnosti tvrdší vody

Vyšší tvrdost může zhoršovat senzorické vlastnosti pitné vody např. tvorba povlaku na hladině kávy nebo čaje. Jednoduchým návodem, jak předejít tvorbě nežádoucího povlaku na hladině čaje u tvrdé vody, je mírné okyselení vody – buď několika kapkami citrónu nebo chuťově neutrální kyselinou askorbovou (vitamin C) či kyselinou citrónovou (1 špetka na 1 litr vody), které lze běžně zakoupit v lékárně.

 

 

Not loaded

Provozovatelem webu je společnost VAK Rtyně v Podkrkonoší, která jako správce osobních údajů používá na těchto internetových stránkách cookies za účelem zvýšení uživatelského komfortu, analýze návštěvnosti i přesnějšímu cílení reklamy.

Přijmout všechny Odmítnout všechny Přizpůsobit cookies
Zavřít

Cookies a VAK Rtyně v Podkrkonoší

Na těchto webových stránkách se používají soubory cookies a další síťové identifikátory, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům ve Vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Tyto údaje nám pomáhají navrhovat a zlepšovat naše služby a vyvíjet pro Vás služby nové. Můžeme Vám také doporučovat obsah a zobrazovat reklamu na základě Vašich preferencí. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas.

Víe o cookies

Nezbytně nutné cookies

Vždy aktivní

Tyto cookies jsou nezbytné, neboť vám umožňují plnohodnotně používat web. Tato kategorie nemůže být vypnuta.

Analytické cookies

Tyto cookies shromažďují informace o tom, jak užíváte náš web, například které stránky navštěvujete častěji. Všechny informace, které tyto cookies shromáždí, použijeme ke zlepšení fungování našeho webu.

Uložit nastavení cookies
Zavřít